Wednesday, March 11, 2009

LAPSED GAZA SEKTORIS


Maan images.

Gaza CITY, okupeeritud Gaza sektoris (IRIN) - ÜRO Lastefond (UNICEF) tegevdirektor Ann M. Veneman kais hiljuti visiidil Iisraelis ja okupeeritud Palestiina aladel, et hinnata humanitaarkriisi Gaza sektoris, pöörates erilist tähelepanu lastele. 5. veebruari seisuga, surnute hulgas oli 431 Palestiina last ja 1872 oli haavatud 22 päeva Iisraeli rünnakute tagajarjel, mis lõppes 18. jaanuaril, vastavalt Gaza tervise ministeeriumile.

Tema vaatluste pohjal moned valjanopped intervjuu pohjal:

Nii tihti on lapsed need, kes kannatavad täiskasvanute sõja tõttu. Gaza rahvastiku arv on umbes 1,4 miljonit, millest 56 protsenti - umbes 793.520 - on lapsed. Juurdepääs humanitaarabile peab olema takistamatu, eriti kõige nõrgematele ja tundlikumatele.

UNICEF on jätkuvalt mures, et toitumisolukord ja üldine laste tervis Gazas halveneb, kuna Gaza pered on soltuvad toidu- ja raha abist, samuti juurdepääsu puudumine puhtale kraaniveele.

UNICEF annab alates jaanuari keskest, A-vitamiini ja D-ja raua-folaadi 50000 imikule ja alla viie aastastele lastele tervishoiu ministeeriumi ja UNRWA kliiikute kaudu.

Veebruari lõpus UNRWA poolt kogutud info näitas, et 2350 kodu on vaja uuesti ulesehitada; 10500 perede kodud vajavad remonti, ja need arvud on tõenäoliselt suuremad.

Haiglatel puudub varustus ja meditsiinitarbed, peamiselt 18-kuulise blokaadi tõttu... neonataalsel osakonnal puuduvad varuosad, mis on vajalikud seadmete remondiks.

See oli üllatav, kui paljud koolid on saanud runnakutes tabamuse - otseselt ja kaudselt, ka UNRWA ja PA koolid ja isegi American Rahvusvaheline Kool on hävitatud. Klaasiruumid on rünnakutes laastatud ja UNICEF toi kohale telgid, et õppimine kergemaks muuta. Haridus on lastele väga oluline normaalse tunde tekkimiseks.

Betooni, tsementi ja muid ehitusmaterjale ei ole lubatud Gaza alates 5. novemberist, mis takistab kapitaalremondi tegemist kahjustatud koolidele, haiglatele ja hoonetele. Koolide remont, koolitarvete muretsemine ja laste psühholoogiline toetamine jääb haridussektori prioriteediks.

Viimase nädala jooksul tahtis UNICEF tuua Gazasse 50 eelkooli arengu tarbeid ja 57 kasti laste mänguasju, kuid neid takistati Iisraeli ametivõimude poolt. Vastavalt COGAT, Iisraeli tsiviil-sõjalise kontaktasutusele, mänguasjad ei ole humanitaarküsimusena esmatahtis.

Palestiina ja Iisraeli laste psühholoogiline heaolu ja vaimne tervis on tõsiselt mõjutatud hiljutise vägivalla tottu. Lapsed mõlemal pool konflikti on kannatanud suurema osa vägivalla tottu liiga kaua.

Tolgitud inglisekeelsest allikast.

No comments: